Skip to main content

Brassband Apollo

In 1895 werd muziekvereniging Apollo opgericht, zoals u ook onder het kopje geschiedenis kunt lezen. Apollo was toen een fanfare. Pas sinds 1981 is Apollo een brassband.

Op Schouwen-Duiveland is Apollo de enige brassband.

Een brassband is een orkestvorm met enkel koperblazers en een percussiesectie. Deze orkestvorm komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Een brassband gebruikt geen trompetten, zoals de harmonie- en fanfare orkesten, maar cornetten. Deze hebben een rondere klank, wat kenmerkend is voor een brassband. Een brassband wordt ook gekenmerkt door een strikte bezetting.

Voor deze orkestvorm is in 1981 gekozen, omdat Apollo maar uit 15 leden bestond. Natuurlijk is bij ons deze strikte bezetting niet helemaal mogelijk. Elk lid is welkom! Natuurlijk wordt er wel op de balans gelet.

Brassband Apollo staat sinds 2022 onder muzikale leiding van Bart van Gorp en repeteert op dinsdagavond, om 19.30 uur in het Tonnenmagazijn te Brouwershaven.

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens kijken! Speelt u nog geen instrument, maar wilt u dit wel graag? Lees verder op de site bij opleiding, of neem contact op met het secretariaat.

Wat is een brassband?

Een brassband is een orkestvorm met koperen blaasinstrumenten en een percussiesectie. De brassband komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en wordt gekenmerkt door een strikte bezetting.

Samen met harmonie en fanfare vormt het het trio "harmonie, fanfare en brassband", ook wel genoemd hafabra. Dit zijn alle bands met een verschillende bezetting, maar zonder strijkers (uitgezonderd de harmonieën, waar vaak een contrabas aanwezig is). Een brassband bestaat echter enkel uit koperblazers en slagwerk. Anders dan de twee andere gebruikt de brassband geen trompetten maar cornetten. De cornet is ontwikkeld uit de posthoorn en ziet eruit als een kortere versie van de trompet, maar heeft een rondere, zachtere klank. Het traditionele model van de cornet wordt ook wel Shepherd's Crook genoemd. In een harmonie worden doorgaans Franse hoorns gebruikt, maar in een brassband is de althoorn in gebruik. De flügelhorn, althoorn, bariton(hoorn), eufonium en bastuba's zijn ontwikkeld door Adolphe Sax en deze familie wordt de saxhoorns genoemd.